Down Under ~Sylvie

Een jetlag. Die heb ik zeker ervaren, maar de drie en halve week in het mooie Australië was het meer dan waard.

Jetlag

Hoe zijn we daar mee omgegaan? Onze vluchttijden op de heen en de terugweg kwamen toevallig net goed uit. We kwamen s ’ochtends vroeg op bestemming aan, waardoor we in het vliegtuig de tijd hebben gekregen om te slapen. Als je dit kan natuurlijk 😉. Sommige pakken een slaappil met RVG-nummer (hoogste reinheidseisen in verband met doping), maar dat werkt bij mij juist averechts. Ik heb redelijk goed kunnen slapen, waardoor ik de dag qua vermoeidheid goed door kwam. Natuurlijk hakt de reis er zelf wel in, want het is nog steeds 21 uur vliegen. Op de terugweg had ik meer last van de jetlag. De tijden waren optimaal en ik had goed geslapen, maar door de vermoeidheid van de reis en de wedstrijden was ik overdag telkens moe. Het beste wat je dan kunt doen is doorpakken en overdag niet gaan slapen, zodat je alsnog in het juiste ritme komt. Dit heb ik dan ook gedaan en zo was ik na ongeveer vijf dagen van de jetlag af.

Santos Tour Down Under

Warm en reflectie. Dat zijn de sleutelwoorden van deze driedaagse. Bijna elke dag was het rond de 35 tot 40C en daar waren we allen niet aan gewend. We kregen het niet bij gedronken, waardoor het lichaam sneller in de verzuring raakt. Daarnaast was het de eerste wedstrijd van het jaar, waarbij je altijd even aan elkaar moet wennen. Wie vind wat fijn? Qua communicatie tijdens de wedstrijden, qua voeding, qua drinken, enz. We hebben in de wedstrijden een paar steekjes laten vallen, maar door de goede communicatie onderling konden we hier goed op reflecteren. Hierdoor zijn we als team zeker hechter en sterker geworden. De resultaten waren niet zoals we gehoopt hadden. Toch was het een hele mooie ervaring en het waren zeker goede wedstrijden om aan de hardheid te werken.

Criteriums (Schwalbe Classic & Trek Night Riders)

De dag voor de Tour Down Under stond de Schwalbe Classic op de planning. Dit was een criterium die bestond uit een uur koersen op een rondje van ongeveer anderhalve kilometer met vier bochten. Dit betekent één lange interval training. Een erg goede voorbereiding op het seizoen. De hartslag is een uur lang hoog en je lichaam moet tijdens elk rustmomentje zien te herstellen. Zo kan je zo fit mogelijk de finale aan te gaan. De resultaten mochten er ook wezen! Er was een groepje van acht rensters weg en Georgia (ploeggenootje) werd derde in de sprint van het peloton erachter, waardoor de op de elfde plaats terecht kwam. Ikzelf werd nog twintigste. Dit geeft natuurlijk vertrouwen in zowel mijn vorm, maar ook zeker in de ploeg, omdat de samenwerking goed was.

Tussen de Santos Tour Down Under en De Cadel Evans Road Race reden we nog een criterium. Georganiseerd midden in de stad Adelaide. Gaaf om in zo’n grote stad onszelf te mogen laten zien. We reden aanvallend op de juiste momenten, maar ook behouden om zo niet te veel energie te verspillen. Het was een lange afvalkoers. Er zaten zes bochten in een rondje van anderhalve kilometer. Ik samen met twee andere ploeggenootjes bleven goed voorin zitten, waardoor we het mee springen en het aanvallen konden verdelen. Jammer genoeg was Josie betrokken bij een valpartij aan het einde van het criterium. Ploeggenootje Georgia werd vierde overal en ikzelf zat rond plek twaalf tot vijftien. Een fijne start richting het seizoen!

Cadel Evans Road Race

Een wedstrijd waar veel scenario’s mogelijk waren. Er stond wind en het was een parcours met veel open wegen, dus het zou op de kant kunnen. Er was een klim na ongeveer acht kilometer, dus daar zou de wedstrijd geopend kunnen worden. Het werd geen van beide. Er werd goed doorgereden, maar het brak niet. Tot aan de lokale ronde. Daar zat een steile klim in van ongeveer twee en een halve kilometer, een hectische afdaling en nog een korte steile klim. Een perfect scenario voor de klimmers. We reden goed als team en we hadden onze klimmers van de ploeg netjes voorin gebracht op het juiste moment. Daarna mocht ik zelf nog het beste eruit proberen te halen en dat ging onverwachts eigenlijk best goed! Ik miste net de aansluiting met de eerste groep, maar ik was redelijk verbaasd over de positie waarin ik me bevond. Ploeggenootje Josie werd knap vierde na een super sterke finale en uiteindelijk mocht ik zelf mijn naam achter de drieëndertigste plaats schrijven. Zeker niet slecht voor een WorldTour wedstrijd! Dus dit beloofd wat voor de rest van het seizoen.

Activiteiten

‘Je bent niet echt naar Australië geweest als je geen Koala’s en/of Kangaroo’s gezien hebt’. Dat heb ik vaak horen zeggen. Daarom zijn we op pad gegaan. Soms kwamen we een Koala tegen in een boom tijdens een training, maar naar de Kangaroo’s moesten we beter zoeken. Ons hotel was gevestigd midden in de stad en daar komen ze natuurlijk niet. Een Wild-life park was de oplossing. Enorm gaaf om te mogen zien. Zo’n park is bedoeld om de dieren te beschermen, maar het park is zo groot dat ze alsnog in het wild leven.

Wat ook gaaf was, was de afterparty van de Santos Tour Down Under. Dit werd georganiseerd bij zowel de start als de finish van de proloog van de mannen profs. De hoofdsponsor (Santos) was aanwezig die veel belangstelling had voor het vrouwenwielrennen. Wat erg goed is voor de ontwikkelingen binnen het vrouwenwielrennen.

Naast het Wild-life park en de afterparty hebben we een surfles gekregen. Jammer genoeg net op een dag dat het slecht weer was, waardoor we de zee niet in mochten. Het was wel zeker voor herhaling vatbaar.

Ja, het was een gave ervaring en een die ik voor het hele leven bij me ga houden. Zowel de wedstrijden als de reis. Erg dankbaar en op naar nog veel meer mooie ervaringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s