Interview overstap naar team COOP – Hitec Products

Wielerverhaal heeft mij geïnterviewd over mijn overstap naar team COOP – Hitec Products. Zie hieronder het resultaat!

Nederlands talent (21) ruilt Parkhotel voor buitenlands avontuur: “Wil stappen zetten op fysiek en persoonlijk vlak”

Deze winter maakte Sylvie Swinkels (21) een opvallende transfer. Ze verlaat het Nederlandse Parkhotel Valkenburg en trekt naar het Noorse Team Coop – Hitec Products. Een opvallende ‘transfer’ voor de jongere zus van Jumbo-Visma-renster Karlijn (23), die vorig jaar in maart zwaar ten val kwam in de Omloop van de Westhoek en pas in augustus terug in competitie trad. “Dat ik meteen progressie maakte, geeft me goede moed”, haalt ze aan.

Sylvie Swinkels heeft naar eigen zeggen een prima winter gehad. “Alles is voorspoedig verlopen”, laat ze verstaan. “In november ben ik naar Noorwegen getrokken voor een kennismakingsweekend met mijn nieuwe ploeg. Daarna heb ik direct de trainingen hervat. Begin januari trokken we met de ploeg naar Gran Canaria en daar hebben we mooie en gezellige tijden beleefd.”

De overstap van Swinkels oogt niet zo evident. Na 3 jaar bij Parkhotel Valkenburg, in een quasi volledig Nederlands team, komt ze nu in een internationaal gezelschap terecht. Ook haar landgenoten Emma Boogaard en Nicole Steigenga komen uit voor de ploeg met de helderblauwe mouwtjes. “Ik heb mijn beslissing laten afhangen van meerdere factoren”, geeft Swinkels aan. “Het team is internationaal en de voertaal is er Engels, wat ook goed is voor mijn persoonlijke ontwikkeling en ervaring. Het blijft nog steeds mijn ambitie om op een dag door te stromen naar de WorldTour en daar is geen enkele ploeg volledig Nederlands.”

Enthousiasme

Swinkels benadrukt ook de sfeer binnen de ploeg. “Team Coop-Hitec Products straalt enthousiasme uit voor het wielrennen. Dat spreekt me erg aan, want dat hoop ik zelf ook te doen. De meiden zijn enorm gedreven, op een goede manier. Daardoor denk ik dat we elkaar op lange termijn sterker zullen maken. Ook de begeleiding rondom het team is erg professioneel. Ze hebben het beste met de rensters voor en zijn zeer transparant.”

Qua cultuurverschillen valt het volgens Swinkels wel mee in Noorwegen. “Dat valt me eigenlijk niet meteen op. Het zijn ook rensters met verschillende nationaliteiten, ze komen uit Scandinavië, maar ook uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De begeleiding is er evenmin volledig Noors en dat lijkt me alleen maar positief. Zo kunnen we allemaal van elkaar leren.”

Eind 2021 viel de renster uit Handel op met mooie ereplaatsen zoals een 17e stek in de Watersley Womens Challenge, een 21e plaats in de Tre Valli Varesine en een 20e plaats in de Drentse Acht van Westerveld. “Dat geeft me zeker extra vertrouwen”, beklemtoont ze. “Het was niet gemakkelijk om na mijn zware val eerder het seizoen terug te komen. De weg verliep gelukkig in stijgende lijn en in augustus kon ik alweer hervatten. Dat was zwaar, maar ik was gelukkig niet bang. De goede resultaten in het najaar maken me trots en geven me vertrouwen voor 2022.”

We mogen de Nederlandse zeker verwachten in eigen land. Zo heeft ze de ZLM Omloop der Kempen aangestipt, net als de Bloeizone Frysland. “Verder hoop ik op het EK en op een buitenlands avontuur in China”, klinkt het. “Ik kijk er vooral naar uit om samen met het team fysiek en op persoonlijk vlak stappen te zetten en samen mooie resultaten te halen.”

In het veld

Ondanks haar veldritverleden zagen we Sylvie Swinkels niet terug in de weide deze winter. “Een bewuste keuze”, geeft ze aan. “Ik wilde een hele winter voor de weg gaan en kijken hoe mijn lichaam daarop reageert. Dat betekent natuurlijk niet dat ik louter op de weg train. Soms doe ik toertochten in mijn omgeving en blijf ik offroad mijn vaardigheden op de fiets onderhouden. Dat kan altijd nog van pas komen op de weg. Ik weet niet of je me ooit nog in de cross kan verwachten… Het blijft een supermooie tak van de sport en mijn hart ligt er zeker nog. Dat zou dus wel leuk zijn, maar het moet passen in mijn schema.”

In elk geval kan de Noord-Brabantse altijd rekenen op de steun van haar zus. “Net zoals iedereen in mijn omgeving speelt ze een rol in mijn carrière. Ze geeft me tips over voeding en over de ins en outs van het wielrennen. Een voorbeeld zijn de wedstrijdvoorbereidingen. Daarover heeft ze nog meer kennis en ervaring. Als ik bijvoorbeeld de betreffende wedstrijd nog niet gereden heb en ik vraag aan haar hoe het parcours er ongeveer uitziet, dan weet ze daar bijna altijd antwoord op te geven.”

Last van corona

Zelf heeft Sylvie Swinkels heel wat last ondervonden van corona. Ze deed het virus op 2 winters geleden. “En dat had een impact op mijn fysieke gesteldheid”, is ze stellig. “Corona kan in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben en daar kunnen ook anderen over meepraten. Ikzelf blijf gewoon erg goed opletten. Dan bedoel ik dat ik mijn handen desinfecteer en een mondkapje draag wanneer ik ergens naar binnen ga. Ook mijn sociale contacten tracht ik te beperken. Natuurlijk kan je dan nog steeds besmet raken, uit ervaring weet ik dat het in een klein hoekje zit.”

“Op het moment dat ik mezelf kon laten vaccineren, heb ik dat gelijk laten doen”, geeft ze nog mee. “Zo ook met de booster. Deze heb ik inmiddels gekregen. Dit kon naar mijn mening zeker geen kwaad, omdat het nu winter is en dit hoogstwaarschijnlijk geen effect had op het aankomende seizoen. Mocht er een volgende vaccinatie of booster komen, dan zal dit zeker ingepland gaan worden naar aanleiding van het wedstrijdschema.”

2 comments

  1. Theo van Diessen · januari 18, 2022

    Heel veel succes, Sylvie, met je nieuwe ploeg. Kwaliteit loont zie je toch maar weer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s